ההתייחסות לפצעים שנוצרים בפנים בגיל ההתבגרות כאל תופעה חולפת וללא טיפול באקנה, עשויים להאריך באופן משמעותי את משך נוכחותם, ואף להותיר צלקות אקנה מכוערות ופגמים אסתטיים בפנים שיצריכו טיפול אסתטי בהמשך.

מה זה אקנה?
מחלת האקנה מתאפיינת בהופעת פצעים באזור הפנים, כתוצאה מתגובה דלקתית בבלוטות החלב ובזקיקי השיער.
נהוג לקשור בין פצעי אקנה לגיל ההתבגרות מאחר ואלה נוטים להתפרץ כתוצאה משינויים הורמונליים אותם חווה הגוף בגיל ההתבגרות, בשל עודפי הורמון הטסטוסטרון וריאקציה שלילית שיוצר הגוף להורמון.
האקנה עשויה לבוא לידי ביטוי באזורים שונים בגוף, בעיקרם אקנה בפנים, אולם נפוצה גם בגב ובכתפיים.
תסמינים של אקנה
אבחון אקנה נעשה באמצעות זיהוי תסמינים. התסמינים הבולטים למחלת האקנה הם תסמינים חיצוניים בעיקר, המתאפיינים בהופעת פצעונים עם מוגלה בקצה.
נהוג לזהות את האקנה בהופעת פצעונים אדמומיים וראש מוגלתי ולבן, כאשר פצעים אלה נוצרים בשל הפרשת שומן מבלוטות החלב בעור, ותאי עור מתים אשר מונעים את הפרשת השומן וסילוקו בצורה מוחלטת.
יחד עם זאת, גם פצעים בעלי ראש מוגלתי שחור הם פצעי אקנה הנוצרים בשל נקבוביות עור סתומות ותגובה דלקתית, אלא שאלה נוצרים בשל תאי עור מתים והפרשה חלקית של השומן.
בשני המקרים מדובר בפצעים דלקתיים, הגורמים למראה עור אדמומי ופגוע, אשר נוצרים כתוצאה ממחלת עור אשר נדרשת לטיפול מקצועי.
מה גורם להתפרצות אקנה?
החיפוש אחר הגורמים להתפרצות האקנה נועדו הן להבין מי עלול לסבול מאקנה, והן להקדים תרופה למכה, להבין איך למנוע הופעת אקנה באמצעות טיפול מונע והן להתאמת טיפול באקנה לאחר התפרצות המחלה.
בין הגורמים המוכרים למחלת האקנה:
- שינויים הורמונליים – שינויים הורמונליים בגוף אשר יוצרים הפרשה הורמונלית חריגה שהגוף מתקשה להסתגל אליה. כאמור, תופעה זו מוכרת בעיקרה בגיל ההתבגרות, אול מאפיינת גם נשים בהיריון ונשים לאחר לידה, נשים בטיפולי פוריות, מטופלים הנוטלים תרופות הכוללות הורמונים ואחרים.
- תזונה – האקנה היא אמנם מחלה, אולם קיימים גם טריגרים המביאים התפרצות שלה, בניהם תזונה לקויה. תזונה עשירה בשומן ובמלחים עשויה להביא להתפרצות פצעונים עתירים בשומן, אשר כתוצאה מתאי עור מתים וחסומים יגרמו לתגובה הדלקתית ולראשי המוגלה המאפיינים את פצעי האקנה.
- היגיינת העור – תאי עור סתומים וחסומים אשר מונעים שחרור של הפרשת נוזלי גוף טבעית (הפרשת חומצת חלב, שומן, זיעה) יביאו להצטברות הנוזלים הללו וליצירת זיהומים ותגובה מוגלתית על גבי העור.
- שימוש בתכשירים – תכשירים קוסמטיים ומוצרים לטיפוח הגוף והשיער נועדו לשפר את המראה והארומה של אזורים שונים בגוף, אולם עשויים גם לגרום לנזק, תגובה אלרגית או אף להביא להתפרצות אקנה בעת שימוש בחומרים בעלי ריכוז שומן גבוה הנספג בעור.
כמה זמן נמשכת התפרצות אקנה?
מחלת האקנה היא מחלה פרוגרסיבית אשר עשויה להיות רדומה או פעילה. ברגע שהופיעה לראשונה, הסיכון לחזרה ולהתפרצות מחודשת תמיד יהיה קיים.
זמן ההתפרצות משתנה בין מטופלים שונים, ובהתאם לנסיבות.
אקנה בגיל ההתבגרות עשויה להימשך שנים אחדות ללא טיפול מתאים, ישנן נשים אשר חוות אקנה בהריון, והתופעה חולפת מאליה לאחריו, נשים רבות נוטות לפתח פצעי אקנה בסמוך לווסת החודשית, ואחרים נוטים להתפרצות האקנה במצבי לחץ או בשל הזנחת הגוף ותזונה לקויה.
כל סוגי האקנה מכל גורם וסיבה, ניתנים לצמצום תקופת ההתפרצות ולהפחתת התפרצויות באמצעות טיפול מתאים.
למה חשוב לטפל באקנה
למרות התייחסות לאקנה כתופעה חולפת, השפעותיה עשויות להיוותר לזמן ממושך.
טיפול באקנה הוא טיפול שחשוב ליישם בכל גיל ובכל היקף של התפרצות, במטרה למנוע ככל האפשר את התופעות אשר באות בעקבותיה. בין תופעות הלוואי המגיעות בעקבות האקנה:
1. תגובה אלרגית – מחלת האקנה מהווה בעיקרה מחלה אשר גורמת לפגיעה אסתטית ואינה טומנת בחובה סיכון רפואי.
יחד עם זאת, במקרים נדירים עשויה להתפתח תגובה אלרגית ו/או זיהומית הדורשת התערבות רפואית. כאשר פצעי האקנה מלווים בכאבים, נפיחות חריגה, כאבי ראש או תופעה חריגה אחרת, חשוב לפנות בהקדם לייעוץ רפואי.
2. פגיעה בביטחון העצמי – פצעי האקנה משפיעים מאוד על מראה הפנים, ומביאים לפגיעה בביטחון העצמי בעיקר בקרב בני נוער החווים זאת לראשונה בתקופה מאתגרת דיה בחיים, בה למראה החיצוני ולהשתלבות החברתית ישנה משמעות רבה.
3. היווצרות צלקות – פצעי אקנה נוטים להותיר אחריהם צלקות וחטטים אשר יוצרים מראה עור פגוע, לא אסתטי ומרקם עור מבוגר. הזנחה של פצעי אקנה ללא מתן טיפול מתאים בהכרח תוליד טיפול בצלקות אקנה בהמשך.
4. כתמי פיגמנטציה – פצעי האקנה לבדם אינם הגורם לכתמי פיגמנטציה, אולם הם גורמים לא אחת לעיסוק בהם, חיטוט, ניסיונות לנקז את המוגלה (בפעולה הוכרת גם כפיצוץ חצ’קונים), גרד, ניסיונות ייבוש ופעולות נוספות אשר פוגעות במרקם העור ועשויות להוליד שינויים בצבע העור, באחידות שלו והיווצרות של כתמי פיגמנטציה באזור הפצעים.
טיפול באקנה עם תחילתה יסייע הן בקיצור משך הזמן של הופעת הפצעים, הן בהקלה והטבה של המצב ועד לסילוק מוחלט והן במניעת נזק מצטבר וצורך בטיפולים אסתטיים אחרים בהמשך.
האם כדאי לפוצץ חצ’קונים או להוציא שחורים באופן עצמאי?
הנטייה הטבעית של הסובלים מאקנה היא לנסות ולהיפטר מהמפגע באמצעות ניקוז של המוגלה והשומן באופן עצמאי.
פעולה זו עשויה לסייע בסילוק שחורים או נוזל מוגלתי ולטשטש את המפגע האסתטי, אולם אינה מונעת היווצרות חוזרת שלפצעים, ואף יוצרת צלקות, חטטים וזיהומים נוספים.
איך מטפלים באקנה – שיטות נפוצות
קיימים מספר סוגי טיפול באקנה, כאשר במרבית המקרים ההמלצה היא להתחיל מן הקל אל הכבד, מטיפול מונע וטיפול ביתי ועד לטיפול תרופתי ולטיפול פולשני יותר.
היקף התפרצות המחלה ותסמיניה יהוו אף הם גורם בבחירה ובקביעה של סוג הטיפול המומלץ.
1. טיפול טבעי לאקנה
טיפול טבעי באקנה הוא שם כולל לסדרה שינויים באורח החיים, במטרה לצמצם ככל הניתן טריגרים המביאים להתפרצות פצעי אקנה. בין הטיפולים הטבעיים:
- שינוי תזונה – החיידק המביא להתפרצות האקנה, בדומה לחיידקים אחרים, פורח בסביבה של סוכרים וניזון היטב מפחמימות וסוכרים, והצטברות עודפי השומן תחת העור נוגעת גם למאכלים עשירים בשומן ובמחים המביאים להתייבשות העור. ההמלצה הראשונה לסובלים מאקנה תהיה לבצע שינוי תזונתי, להימנע מפחמימות ריקות, שוקולד ומזון מטוגן ולהעדיף מאכלים עשירים בסיבים תזונתיים וויטמינים לשיפור המערכת החיסונית ולשיקום מרקם העור.
- ניקוי העור ושמירה על היגיינה – הקפדה על שמירה על עור נקי, רחיצת הגוף והפנים לעתים קרובות באמצעות סבון רחצה מתאים, ייבוש ואוורור. גם הימנעות מלבישת בגדים הדוקים עבור מטופלים הזקוקים טיפול אקנה בגב ובכתפיים.
- טיפול באקנה באמצעות תכשירים טבעיים – שימוש בתכשירים טבעיים המתבססים על מים, תרחיצי פנים, קרמים ומסיכות, להזנת העור, לפתיחת נקבוביות העור הסתומות ולייבוש המוגלה.
חשוב לציין כי טיפול טבעי נגד אקנה מתאים בעיקר כטיפול מונע וטיפול תומך, ובמקרה של התפרצות פרוגרסיבית של המחלה יעילותו נמוכה.
2. טיפול תרופתי באקנה
טיפול באמצעות תרופות עשוי להיות טיפול טופיקלי – טיפול מקומי באמצעות מריחה של חומר הכולל רכיבים על גבי העור, ישירות על פצעי האקנה ובסביבתם, או טיפול סיסטמי – טיפול בנטילת תרופות בבליעה אשר פועלות באמצעות מעבר במחזור הדם והשפעה כלל גופית.
בין הטיפולים התרופתיים הנהוגים כמענה למחלת האקנה:
- אנטיביוטיקה – מחלת האקנה נוצרת כתוצאה מחיידק הגורם לזיהום. טיפול בחיידק באמצעות אנטיביוטיקה יכולה להתבצע באמצעות מריחת משחה הכוללת רכיבים אנטיביוטיים על גבי העור ישירות, או בנטילת כדורי אנטיביוטיקה הגורמים ללוחמה בחיידק דרך מחזור הדם. הטיפול המקומי עשוי לסייע בסילוק החיידק ולהביא לשיקום העור. טיפול סיסטמי באמצעות נטילת כדורים מעניק לרוב יעילות גבוהה יותר ותוצאה מהירה יותר, אולם נחשב גם לאגרסיבי יותר ובשימוש ממושך עשוי להוליד תוצאה הפוכה ולגרום לעמידות החיידק בפני אנטיביוטיקה.
- רטינואידים – רטינואידים הם תרופות הניתנות במרשם, מיועדות למריחה וליישום חיצוני, ומתבססות על ריכוז גבוה של ויטמין A, לטיפול בקומדונים (פצעי אקנה בעלי ראש שחור) ובפצעים בעלי ראש דלקתי-מוגלתי. תכשירים מבוססי רטינואידים מספקים רמת יעילות גבוהה בטיפול בפצעים הקיימים, אולם אינם מונעים את הישנות התופעה והתפרצות של פצעים חדשים.
- פרוקסידים – רכיבים למריחה הכוללים את הרכיב בנזואיל פרוקסיד, הידוע כמעכב התפתחות חיידקים, מסייע בייבוש של שומנים ומפרק קומדונים. חומרים מבוססי פרוקסידים נמכרים כמוצרי מדף ללא מרשם רופא, וחומר פעיל זה מצוי לא אחת בתכשירי טיפוח וניקוי לפנים ולעור. מתאים לטיפול במקרי אקנה קלים ומצריך התמדה ושילוב עם שיטות טיפול באקנה נוספות.
- טיפול הורמונלי – אבחון אקנה כמחלה פרוגרסיבית מסיבות הורמונליות בלבד ניתן לשיקום באמצעות טיפול הורמונלי אשר בא ליצור איזון בעודף ההורמון הקיים, מתאים בעיקרו לנשים, ומתבסס לא אחת על שילוב של חוסמי הורמונים, גלולות למניעת היריון ואחרים. טיפול הורמונלי מחייב ביצוע בדיקות דם ומעקב רפואי.
- תכשירים משולבים – ניתן למצוא מגוון תכשירים משולבים הכוללים מספר רכיבים לטיפול באקנה, לבליעה או למריחה. תכשירים אלו נדרשים להתאמה אישית על פי סוג האקנה, מקורה וההיקף שלה, ובהמלצת רופא בלבד.
3. טיפול פוטודינמי באקנה – PDT
טיפול פוטודינמי הוא טיפול באקנה באמצעות מכשור מיוחד, המתבסס על החדרת גלי אור באורך מותאם אישית ומדויק, דרך משחה היוצרת תנאי רגישות לאור וריאקציה עם תאי העור.
הטיפול מוכר ומשמש למגוון בעיות ונגעי עור, מסייע בהפחתת בלוטות שומן אשר מביאות להיווצרות האקנה, חימום וסילוק פעילות חיידקית, הריסת תאים פגועים וחולים ושיקום מרקם העור החיצוני. הטיפול מתבצע בשלושה שלבים:
- פילינג קל לניקוי העור ולסילוק תאי עור מתים וחשיפת שכבת העור הפגועה.
- מריחת משחה ייחודית אשר יוצרת את הרגישות ואת הריאקציה של העור לגלי האור.
- שימוש במכשיר ייחודי המקרין את גלי האור על גבי העור ויוצר את התגובה והפעילות המביאים לסילוק החיידק, פירוק השומן ושיקום העור.
מדובר בטיפול אשר מיושם בטיפול בודד או בסדרת טיפולים על פי צורך ובהתאמה אישית, ומספק רמת יעילות גבוהה במיוחד.
מטופלים רבים מעלים את השאלה תוך כמה זמן ניתן לראות תוצאות של הטיפול. חשוב לציין כי למרות השיפור המיידי יחסית שניתן לראות בפצעי האקנה בטיפול זה, קרני האור עשויות לגרום לתופעות לוואי דוגמת אדמומיות וגרד, אשר צפויים לחלוף מאליהם בתוך כשבוע ימים.
כמה עולה טיפול באקנה?
מחיר טיפול נגד אקנה מטבע הדברים משתנה בהתאם לסוג הטיפול.
בשונה מטיפולי אסתטיקה רפואית שאינם מצויים בסל הבריאות, חלק מן הטיפולים כנגד אקנה ניתנים על ידי ו/או בהמלצת רופא עור ובסבסוד קופות החולים.
יחד עם זאת, הטיפולים המתקדמים והיעילים ביותר, כמו גם טיפול נגד צלקות אקנה, עדיין מצויים במסגרת הרפואה האסתטית הפרטית בלבד ועשויים להגיע לכדי כמה מאות עד כמה אלפי שקלים לטיפול.