עולם האסתטיקה הרפואית ותעשיית היופי והטיפוח נשענים על הזרקת חומצה היאלורונית כטיפול מוביל למילוי קמטים, מיצוק הפנים, פיסול פנים, טיפול בצלקות ומילוי נפחים.
בשונה מטיפולים מסורתיים אשר דרשו התערבות כירורגית ותהליכי החלמה ארוכים, השימוש בחומצה היאלורונית הוא פשוט ליישום, נגיש ונוח ומציג אחוזי הצלחה ושביעות רצון בקרב מטופלות ומטופלים בישראל ובעולם.
מהי חומצה היאלורונית?
למרות הרצון להילחם בהצלחה בפגעי הזמן ולהביא להצערת עור הפנים, חשוב להכיר את שיטות הטיפול השונות, היתרונות והחסרונות של כל אחת מהן, ההתאמה שלהן לצורך האישי ולעור הפנים וכמובן את הסיכונים הקיימים בכל טיפול. לפני הזרקת חומצה היאלורונית חשוב להבין מהי חומצה היאלורונית ומה הם יתרונותיה.
חומצה היאלורונית היא מולקולה הכוללת רכיבי חלבון, אשר מצויה בגוף האדם באופן טבעי, במינון נמוך יחסית (כ- 15 גרם לאדם במשקל ממוצע), משתמרת בעור ועוברת תהליך של תחלופה הכולל אובדן חומצה היאלורונית וייצורה מחדש על ידי הגוף. החומצה מיוצרת בתהליך של פרמנטציה בקטריאלית, ממוצרים אשר אינם מכילים חלבונים מן החי, מה שמונע דחייה של החומר על ידי הגוף.

במה שונה הזרקת חומצה היאלורונית מהזרקת בוטוקס?
הן הבוטוקס והן החומצה ההיאלורונית משמשים לטיפולי אנטיאייג’ינג, להצערת עור הפנים, ושניהם מוחדרים לעור הפנים באמצעות פעולת הזרקה. יחד עם זאת, מדובר בחומרים שונים הן בהרכבם הכימיקלי והן בייעוד שלהם.
הבוטוקס הוא רעלן אשר מיועד לשתק את שרירי הפנים שיתוק עדין ולמנוע הבעות פנים שיוצרות קמטים. החומצה ההיאלורונית היא חומר מילוי המעניק נפח, ומיועד למלא את הקמטים ולסייע בעיצוב ופיסול הפנים.
הבוטוקס נותן מענה לחלק העליון של הפנים בלבד, למצח, לצדי העיניים ובין הגבות, למניעת קמטי הבעה הנהוגים באזורים הללו. חומצה היאלורונית עשויה להוות טיפול בפני עצמה או טיפול משלים לבוטוקס.
קמט ההבעה העמוק אשר נותר בין שתי העיניים, ונוטה להותיר מראה כועס, הוא דוגמה לקמט אשר מצריך שילוב בין שתי שיטות הטיפול. הבוטוקס מיועד לשתק את השריר המוביל להבעה שיוצרת את הקמט, ואילו הזרקת החומצה ההיאלורונית תביא למילוי הקמט שכבר נוצר ולהחלקתו המלאה.
הזרקת חומצה היאלורונית מתאימה לכל חלקי הפנים, והפעולה מגלה עמידות ארוכה יותר מעמידות טיפולי הבוטוקס אשר לרוב מחזיקים מעמד לתקופה בת כארבעה חודשים בלבד, עד לשחרור של השריר והשבת ההבעה והקמט.
למה משמשת חומצה היאלורונית?
החומצה ההיאלורונית אחראית על מיצוק הפנים וגמישות העור, ומצויה בריכוז גבוה גם באזורי הסחוס בין המפרקים, מה שמסייע לטווח התנועה ומגן על המפרקים מפני זעזועים.
באזור העשור הרביעי לחיים הגוף מאותת סימני האטה בייצור החומצה ההיאלורונית, מה שמכניס את כוח הגרביטציה לפעולה וניתן לראות נפילה של עור הפנים באזורים מסוימים, היווצרות של קמטוטים וקמטים, שקעים ומראה מבוגר יותר.
חומצה היאלורונית אשר משמשת לצורך הזרקות וטיפולים אסתטיים היא חומצה אשר מיוצרת במעבדה, מחומרים סינטטיים הקרובים במיוחד בהרכבם להרכב החומצה הטבעית בגוף, בתהליך עיבוד והצלבה קפדני אשר מביא בחשבון את אופן הצלבת המולקולות, במטרה להבטיח הן יעילות גבוהה של החומר במילוי נפחים והשבת הגמישות הטבעית לעור, והן ספיחה של החומר באופן טבעי בעור, ללא תהליך של דחייה ו/או התפתחות של תופעות לוואי.

סוגי חומצות היאלורוניות נפוצים
המונח חומצה היאלורונית הוא השם המסחרי של Hyaluronic Acid, ובעברית: הילורונן. יחד עם זאת חשוב לדעת שמדובר בשם כולל למספר סוגים של תרכובות אשר ייעודן דומה, אולם ניתן למצוא הבדלים מסוימים בניהן.
ההבדל העיקרי בין סוגי החומצות הוא מצב הצבירה שלהם, אחוז המים ביחס לחומר הפעיל ורמת הצמיגיות של החומצה המוחדרת לעור. מטבע הדברים ככל שהחומצה ההיאלורונית מרוכזת וצמיגית יותר, היא תעניק יותר נפח לאזור ההזרקה, אולם חשוב לבצע את ההתאמה בין סוג החומצה לאזור ההזרקה, שכן ישנם אזורים בפנים הדורשים הזרקת חומצה היאלורונית עדינה יותר, ויש כאלה שהיעילות תושג באמצעות חומר מרוכז וצמיגי במיוחד.
בין התרכובות המוכרות להזרקה בתחום האסתטיקה והיופי:
- חומצה מימית
- חומצה רכה
- חומצה מאוזנת
- חומצה קשיחה
לקריאה נוספת: פרופילו | רבנס | סטילאג’ | רסטילן | סקין בוסטר | ג’ובידרם
כל אחת מן הרמות הללו מתארת שלב נוסף ברמת הצמיגיות של החומצה ומתאימה לאזור טיפול והזרקה שונה בפנים, וכמובן בהתאמה אישית למטופל, לסוג העור, לעובי העור, לעומק הקמטים ולמטרת הטיפול.
חומצות מימיות יסייעו במילוי קמטוטים באזורים בהם העור דקיק ועדין, דוגמת צדי העיניים, בעוד שחומצות סמיכות במיוחד יתאימו לתהליכי פיסול פנים, למילוי נפחים בשקע הסנטר ולמילוי קמטים עמוקים במיוחד.
בו מותגי החומצות ההיאלורוניות המוכרים בישראל ניתן למצוא את החברות: רסטילן, סטילאז’, בולוטרו.
חשוב לציין כי כל אחת מן החברות המובילות בשוק מייצרת ומנגישה מספר חומצות ברמות צמיגיות ועומק שונות, לטובת התאמה מלאה לכל סוגי הטיפולים.
למי מתאימה הזרקת חומצה היאלורונית?
אחת השאלות המרכזיות הנוגעות לשימוש בחומצה היאלורונית נוגעת לשאלה למי מתאימה החומצה, באיזה שלב ומתי למעשה מומלץ להתחיל לסייע לעור הפנים, במלחמה בפגעי הזמן והגיל.
מבחינה פרוצדורלית בלבד, חומצה היאלורונית מיועדת ומתאפשרת לכל מטופל ומטופלת מעל גיל 18. בני נוער בגיל 16-18 יוכלו לזכות אף הם בטיפול במידה ונדרש, בכפוף לאישור ההורים.
יחד עם זאת, מדובר בטיפול אנטי אייג’ינג מן המתקדמים שקיימים- שלרוב אינו מיועד לגילים הצעירים, בהם הגוף עדיין מפריש חומצה היאלורונית וקולגן במינון גבוה והעור שומר על גמישות, נפח ומראה צעיר.
בעבור מרבית המטופלים, השימוש בחומצה היאלורונית לצורך מילוי קמטים והשבת נפחים יידרש בסוף העשור השלישי לחיים ועד תחילת העשור הרביעי.
למרות זאת, ייתכנו מקרים בהם הזרקת חומצה היאלורונית תוכל לספק מענה לליקויים במראה שאינם נוגעים לפגעי הזמן, דוגמת טיפול בצלקות, מענה לבעיות של אי סימטריה בפנים וכחלופה להליכים כירורגיים בתיקון מבנה הפנים באמצעות ריכוז נפחים.
אזורי הזרקה נפוצים
אזורים נפוצים אליהם מוזרקת חומצה היאלורונית למילוי קמטים:
- שפתיים – חומצה היאלורונית בשפתיים מיועדת למילוי נפח השפתיים, עיבוי שלהן ומתן מענה לבעיות של שפתיים דקיקות ולשפתיים שאינן סימטריות.
- מצח – חומצה היאלורונית במצח מסייעת במילוי קמטוטי הבעה אשר נחרצים במצח לאורך השנים, ומעניקים מראה חלק וצעיר יותר.
- בין הגבות – חומצה היאלורונית בין הגבות נחשבת לטיפול משלים לטיפולי הבוטוקס, אולם בהתאם לעומק הקמט יכולה להתקיים כטיפול בפני עצמו. הזרקת החומצה מיועדת לטשטש ולהעלים את קמט ההבעה העמוק שנחרט בין העיניים לאורך השנים ויוצר מראה כועס ותוקפני.
- צידי העיניים – חומצה היאלורונית בצידי העיניים מיועדת למילוי קמטוטים בעור הדק המקיף את העיניים ונוטה להתקמט בקלות.
- אף – חומצה היאלורונית באף מספקת מענה וחלופה לטיפולים כירורגיים וניתוחיים, כאשר באמצעות פיסול האף בעזרת הנפח שמעניקה החומצה היא יכולה להתגבר על ליקויים מבניים, חוסר סימטריה, עצם בולטת ומפגעים אסתטיים אחרים.
- סנטר – חומצה היאלורונית בסנטר היא בבחינת טיפול נוסף בתחום פיסול הפנים, מסייעת בהרמה והשבת נפח ובמילוי שקע הסנטר והדגשתו.
- לחיים – חומצה היאלורונית בלחיים אף היא מסייעת בפיסול הפנים, להרמה של לחיים נפולות, למילוי קמטים עמוקים, להצערת העור ולמראה עור בריא וגמיש.
- רקות – הזרקה של חומצה היאלורונית לרקות גם היא נפוצה בישראל.
- שקעים תחת העיניים – אזור נפוץ נוסף.
- צידי הפה – לטיפול בקמטים בצד הפה. עוד מידע כאן.

כיצד מתבצעת הזרקת חומצה היאלורונית?
הזרקה של חומצה היאלורונית מתבצעת בהליך טיפולי פשוט ליישום ומהיר, ללא הרדמה וללא צורך בתקופת החלמה ממושכת. ההזרקה מתבצעת תוך אלחוש מקומי של אזור ההזרקה למניעת כאב ואי נוחות של המטופלים.
לא נדרשות הכנות לטיפול חומצה היאלורונית בפנים כהכנות מוקדמות, ועם ההגעה לטיפול מתבצע ניקוי וחיטוי של הפנים באמצעות אלכוהול רפואי ליצירת משטח עבודה סטרילי ובטוח לחלוטין.
קיימות מספר טכניקות הזרקה אשר נותנות מענה הן למבנה פנים שונה והן לאזור ההזרקה ומטרת הטיפול. רופא מטפל המוסמך ומנוסה בהזרקת חומצה היאלורונית יקבע את שיטת הטיפול וטכניקת ההזרקה, כמו גם את סוג החומצה וריכוז החומר, במטרה להגיע לתוצאה אופטימלית מיטבית.
מה צפוי למטופל/ת לאחר הטיפול בחומצה היאלורונית ובתקופת ההחלמה
כאמור, הזרקת חומצה היאלורונית אינה מצריכה תקופת החלמה, מגבלות כלשהן או הפרעה לאורח החיים. התוצאה המיטבית תבוא לידי ביטוי כשבועיים לאחר הטיפול, שזה הזמן הנדרש לחומצה לפעול בתוך עור הפנים, לספוח נוזלים ושומנים ולהגיע לכדי מיצוק ומיצוי של הנפח הרצוי.
בטווח השעות הראשונות, ועד עשרים וארבע שעות שלאחר ההזרקה תיתכן אדמומיות מקומית. לאחר כיממה עשויה להופיע בצקת מקומית שנולדת כתוצאה מריכוז החומר בנקודה מסוימת בפנים טרם הפיזור שלו.
בטווח בן עד שבוע ימים עשויים להופיע שטפי דם מקומיים.
אין מניעה לבוא במגע עם מים, לעשות שימוש בקרם להקלת הגירוי לאדמומיות או למרוח חומרי איפור ומייק אפ להסתרה.
הסבר על מראה טבעי לשפתיים באמצעות חומצה היאלורונית
עמידות טיפול חומצה היאלורונית – לכמה זמן מחזיקה מעמד?
טיפולי אנטי אייג’ינג בכלל והזרקות בפרט, מספקים מענה לזמן מוגבל, כאשר השאלה לכמה זמן מחזיקה התוצאה לאחר הזרקה היא גם פרמטר לאיכות הטיפול והחומר.
ככלל, עמידות טיפול הזרקת חומצה היאלורונית היא כשישה חודשים, ולאחר מכן תידרש הזרקה חוזרת וחידוש של הטיפול להשבת התוצאה. אין מדובר במדע מדויק, וההשפעה עשויה להימתח לטווח של עד כתשעה חודשים, או לחילופין להתפוגג מהר יותר, זאת בהתאם לעומק הקמט, מצב העור של הלקוחה, ואיכות העבודה של הרופא המטפל.
כאשר מבוצעות הזרקות חוזרות, נוצר קולוגן בתגובה לחומצה וכך הזמן שהנפח קיים בין הזרקה להזרקה הולך ומתארך.
סיבוכים אפשריים של מילוי חומצה היאלורונית בפנים
הזרקה של חומצה היאלורונית היא פעולה בטוחה המתבצעת בתדירות רחבת היקף בישראל ובעולם, ואינה כרוכה בסיכונים מרובים, יחד עם זאת, בדומה לכל הליך הכולל החדרת חומר זר אל הגוף, חשוב להכיר גם את הסיכונים המועטים האפשריים:
- אי סימטריות בפנים – במקרים נדירים בהם החומר אינו מגיב כצפוי עשויה להתרחש תופעה של אי סימטריות בפנים, בשל עודף נפח או נפח מופחת שנוצר באחד מצדי הפנים. מדובר בתופעה לא נפוצה שניתנת לתיקון בקלות הן על ידי המסת החומצה והן על ידי הזרקה נוספת ואיזון של החומר בשני צדי הפנים, על פי הצורך.
- היווצרות זיהום – היווצרות זיהום כתוצאה מהזרקה של חומצה היאלורונית הוא נדיר במיוחד, ומעיד על דחייה של החומר על ידי הגוף. ניתן לטפל באמצעות טיפול תרופתי באנטיביוטיקה מתאימה ו/או באמצעות המסה של החומצה והפרשתה.
- נמק בעור – תופעה נדירה המטופלת בטיפול רפואי שמרני.
- עיוורון – תופעה זמנית ונדירה שמצריכה אף היא טיפול רפואי, שמרני ומוקפד.
כאמור, סיכונים אלו צוינו לצורך מודעות, ומספרם נמוך ושואף לאפסי, ביחס למיליוני מטופלות בעולם כולו שנהנות מטיפולים מוצלחים, ללא תופעות לוואי וסיבוכים.
מחיר חומצה היאלורונית – כמה זה עולה?
הטיפול בחומצה היאלורונית מתבצע על ידי רופאים בלבד, כאשר אלה רוכשים השכלה ומיומנות בענף לצורך הטיפולים האמורים. שוק האסתטיקה הרפואית וטיפולי האנטי אייג’ינג הוא שוק פתוח וחופשי, בו רופאים במרפאות פרטיות מתמחרים את השירות והטיפול על פי שיקול דעתם, ניסיונם וכישוריהם.
יחד עם זאת, ניתן למצוא טווח מחירים להזרקה בישראל, כאשר המחיר נקבע על פי מזרק אחד/אזור טיפול בודד, כמו גם על פי סוג החומצה הנדרשת על פי מצב המטופל ואזור הטיפול.
מחיר מזרק עומד בממוצע בטווח של 1500-3500 ₪, לטיפול שכאמור מחזיק מעמד לתקופה בת כחצי שנה ויותר.
בפניה למרפאה טיפולית לצורך ביצוע הזרקה שלחומצה היאלורונית חשוב לוודא כי ההזרקות מבוצעות על ידי רופא מוסמך ובעל ניסיון בתחום, כמו גם להתעניין בסוגי הטיפולים המבוצעים במרפאה, השימושים השונים בחומצה וסוגי החומצה. חשוב לפנות למרפאה אשר מזריקה חומצה היאלורונית מבית חברות מורשות בלבד, בעלות מוניטין של איכות.
טיפולי אנטי אייג’ינג הם טיפולים שנועדו לשפר את המראה, אולם בנוסף לזאת הם מסייעים לתחושה הטובה ולביטחון העצמי, ונגישים כיום הן בפריסה ארצית רחבה והן במחיר, לכל מטופל ומטופלת.